Page 1 - Vabilo
P. 1
Spoštovani!
Na BIC Ljubljana bomo od marca 2022 do julija 2022 izvajali usposabljanja s področja čebelarstva.
Usposabljanja bodo potekala v sklopu programa Munera 3, ki je namenjen izključno zaposlenim
osebam. Glede na predhodno znanje bomo oblikovali dve skupini: začetno in nadaljevalno. Za
udeležence brezplačno usposabljanje bo predvidoma vključevalo 40 ur teoretičnega in 40 ur
praktičnega izobraževanja.
Obravnavane bodo naslednje teme:
Začetna skupina:
Biološke osnove - vedenje čebelje družine (ugotavljanje stanja v panju po vedenju čebel)
Kontrola varoe ter vsi ukrepi čez celo leto s pomočjo organskih snovi
Čebelarska oprema, orodja in pripomočki za delo in nego, pri nakladnih panjih in razlike med
njimi, ter pri AŽ panjih.
Tehnologija čebelarjenja: opravila po mesecih in sosledju ter pregledi in ukrepi pri čebelji
družini glede na zaporedja opravil ali anomalije, kot so: prelaganje , rojenje, družina nazaduje
Optimizacija števil pregledov in časa trajanja pregleda (enostavno čebelarjenje)
Oprema za točenje in spravilo medu, tehnike točenja iz deviškega satja
Osnove tehnologije: metoda hitre kontrole čebelje družine, ukrepi ob pregledih
preprečevanje rojenja (profesionalno, Kipp metoda po dr. Liebig)
Izdelava narejencev (6 narejencev iz ene družine in enak donos medu)
Krmljenje in biologija prehrane čebel
Sistem HACCP za rokovanje in skladiščenje hrane za čebele, dodatki k prehrani čebel in nega
čebelje družine
Vprašanja in odgovori (dodatne teme glede na potrebe in želje udeležencev)
Nadaljevalna skupina (pričakovano poznavanje osnov):
Biološke osnove - vedenje čebelje družine (ugotavljanje stanja v panju po vedenju čebel)
Vedenje čebelje družine (nadaljevanje, biološki znaki pri spremembi vedenja čebelje družine)
Vpliv feromonov na obnašanje čebelje družine (preleganje matice, rojenje, itd.)
Vremenski vplivi in čebelje paše
- Vplivi sončnega minimuma
- Dendrologija
- Povzročitelji medenja
Tehnologija čebelarjenja po dr. Liebig
- Gospodarjenje z gospodarskimi družinami skozi celo leto
- Izdelava narejencev, prilagoditev na sezonske anomalije