Čebelarsko društvo Kočevje, Cankarjeva 7a ,1330 Kočevje -
info@cd-kocevje.si
-
041/415-314
KOČEVSKA – DEŽELA VRHUNSKIH MEDOV
Kočevska,
svojevrstna
kraška
pokrajina
na
jugovzhodu
Slovenije,
se
odpira
in
ponuja
svoje
lepote
vsem,
ki
jo
želijo
raziskati.
Dolgo
je
bila
zaprta
in
neznana,
sedaj
pa
je
prav
bogastvo
te
neokrnjene
narave
tista
vrednota,
ki
privablja
na
Kočevsko
vedno
več
obiskovalcev,
ki
to
znajo
ceniti, občudovati in v tem uživati.
Prava
posebnost
Kočevske
pa
so
obširni
gozdovi,
ki
nudijo
odlične
pogoje
za
čebeljo
pašo.
K
temu
prispevajo
tudi
gozdni
obronki
in
travniki,
ki
so
sestavni
del
kulturne
krajine.
Čebelje
paše
v
ekološko
neokrnjeni
naravi
dajo
čebelarjem
dolgoročne
prednosti,
potrošnikom
pa
jamstvo za prvinskost čebeljih pridelkov kočevske neokrnjene narave.
ČEBELJI PROIZVODI
Med
je
naravno
živilo,
ki
ga
iz
nektarja
ali
rastlinske
mane
proizvajajo
medonosne
čebele.
Nektar
ali
medičina
je
sladek
sok,
izloček
cvetov
(žleze
nektariji)
večine
cvetnic,
ki
jih
oprašujejo
žuželke.
Po
večini
je
sestavljen
iz
vode
in
sladkorjev,
med
katerimi
so
najpomembnejši
glukoza,
fruktoza
in
saharoza.
V
majhnih
količinah
vsebuje
nektar
tudi
številne
sladkorje,
mineralne
snovi,
eterična
olja,
organske
kisline,
barvne snovi in zrnca cvetnega prahu.
Čebele
mano
nabirajo
na
živih
delih
rastlin.
Mana
je
naraven
lepljiv
sok,
ki
ga
izločajo
drevesne
ušice,
škržati
in
kaparji.
V
panju
čebele
medičino
ali
mano
obdelajo,
zgostijo
in
primešajo
izločke
svojih
žlez
in
nato
shranijo
v
celico
satja.
Tako
nastane
kočevski
med.
Med
pokrijejo
z
voščenimi
pokrovčki
in
to
je
tudi
čebelarjev
dokaz,
da
je
med
zrel.
Iz
satja
med
iztočimo
s
čebelarskimi
točili,
ki
so
prav
za
ta
namen,
temu
procesu
pravimo
točenje
medu.
Pred
samim
točenjem
mora
čebelar
odstraniti
voščene
pokrovčke.
CVETLIČNI MED
CVETLIČNI MED
GOZDNI MED
GOZDNI MED
LIPOV MED
LIPOV MED
SMREKOV MED
SMREKOV MED
HOJEV MED
HOJEV MED
CVETNI PRAH
CVETNI PRAH
PROPOLIS
PROPOLIS
MATIČNI MLEČEK
MATIČNI MLEČEK
ČEBELJI VOSEK
ČEBELJI VOSEK
ČEBELJI STRUP
ČEBELJI STRUP
MEDICA
MEDICA
MEDENO ŽGANJE
MEDENO ŽGANJE
MEDENI LIKER
MEDENI LIKER
CVETLIČNI MED
Cvetlični
med
je
po
svojih
senzoričnih
lastnostih
lahko
raznovrsten,
saj
so
te
odvisne
od
vrste
cvetov,
na
katerih
so
čebele
nabrale
nektar.
Značilno
zanj
je,
da
je
dokaj
svetel
in
po
okusu
srednje
do
močno,
celo
zelo
močno
sladek,
ter
da
ima
pekoč
pookus
po
sladkem.
Pri
tem
tipu
je
obvezno
navzoč
tudi
kisel
okus,
ki
pa je šibko do srednje močno izražen.
GOZDNI MED
Ker
je
gozdni
med
mešanica
različnih
vrst
mane,
se
lahko
vzorci
zelo
razlikujejo
po
barvi,
vonju,
okusu
in
aromi.
Za
tovrstni
med
je
značilno,
da
v
njem
ne
prevladuje
nobena
vrsta
mane
ter
da
sta
sladek
in
kisel okus uravnotežena.
LIPOV MED
SMREKOV MED
Lipov
med
je
lahko
proizveden
iz
nektarja
in
mane,
zato
ima
lastnosti
tako
nektarnih
kot
maninih
medov.
Za
lipov
med
je
značilno,
da
je
zelo
osvežilen
ter
da
po
vonju
in
okusu
spominja
na
lipovo
cvetje.
Ta tip medu zelo hitro kristalizira.
Značilnosti
smrekovega
medu,
ki
je
maninega
izvora,
sta
rdečerjava
barva
in
izjemno
sijoča
se
površina.
Ta
med
je
vedno
bister
in
viskozen,
po
navadi
torej
ne
kristalizira.
Po
aromi
spominja
na
sirup
iz smrekovih vršičkov.
HOJEV MED
Hojev
med
je
zelo
temen,
je
sivorjave
barve
z
zelenim
odsevom.
Po
navadi
je
moten
in
navadno
ne
kristalizira.
Zelo
značilna
je
aroma
po
karamelu
in
mleku
v
prahu.
Na
Kočevskem
čebele
vedno
pridelajo
med
prvinske
kakovosti
ne
glede
na
to,
na
katerih
rastlinah
so
nabrale
nektar
ali
mano.
Čebelar
te
kakovosti
ne
more
izboljšati,
lahko
jo
z
neustrezno
tehnologijo
kvečjemu
poslabša.
Kočevski
čebelarji
to
prvinsko
kakovost
ohranjajo,
saj
se
nenehno
izobražujejo
na
področju
čebelarstva.
Zato
je
kočevski
med
pridelan
s
strokovnim
znanjem,
ustrezno
tehnologijo,
srcem
in
ljubeznijo
v
neokrnjeni
naravi
Kočevske.
Čebele
proizvajajo
vedno
po
istem
receptu,
saj
ne
znajo
pridelati
eno
leto
boljšega
in
drugo
leto
slabšega
medu.
Lahko
pa
ga
pridelajo
eno
leto
več,
drugo
leto
manj,
na
enem
območju več, na drugem manj, to pa seveda nima nikakršne zveze s prvinsko kakovostjo medu.
CVETNI PRAH
Cvetni
prah
sodi
na
začetek
dolge
verige
v
razvoju
cvetočih
rastlin.
Je
moško
seme
rastlin
in
ga
čebele
nabirajo
za
hrano,
saj
jim
zagotavlja
najpomembnejši
vir
beljakovin in je s tem dejavnik za ohranjanje čebelje vrste.
Najpomembnejše
poslanstvo
čebel
je
opraševanje
rastlin.
Cvetni
prah
imenujemo
tudi
obnožina
ali
pelod.
Poznamo
toliko vrst cvetnega prahu, kot je vrst cvetočih rastlin.
Med seboj se ločijo po barvi in obliki.
Čebele
med
zbiranjem
zrnc
cvetnega
prahu
vlažijo
s
slino
in
medom
ter
jih
več
tisoč
zlepijo
v
zrna.
Pri
zbiranju
se
cvetni
prah
iz
cvetov
obogati
z
raznimi
fermenti,
hormoni,
antibiotičnimi
snovmi
in
postane
zelo
uporaben
tudi
za
ljudi.
Čebele
ga
na
zadnjih
nogah
nosijo
v
panj
in
odložijo
v
satje.
Čebelar
pa
pride
do
cvetnega
prahu
s
pomočjo
osmukalnikov.
To
je
posebna
naprava,
ki
se
nastavi
pred
vhodom
v
panj.
Ko
se
čebele
rinejo
skozi
mrežico
v
panj,
jim
tovor
odpade
z
nog.
Osmukanec
poberemo
in
ustrezno
shranimo
ali
predelamo
v
razne izdelke.
PROPOLIS
MATIČNI MLEČEK
Propolis
je
smolnata
snov,
ki
jo
čebele
nabirajo
na
živih
delih
rastlin.
Aroma
je
prijetna,
diši
po
topolovih
popkih,
medu,
vosku
in
vaniliji.
V
propolisu
so
določili
že
več
kot
360
sestavin.
Propolisu
pravimo
tudi
zadelavina,
saj
z
njim
čebele
zadelajo
špranje
v
panju.
Propolis
je
čebelji
pridelek,
ki
deluje
proti
plesnim,
bakterijam,
kvasovkam
in
virusom.
Propolis
se
uporablja
kot
alkoholna
tinktura
ali
kot
sestavni
del
zdravilnih,
dietičnih
pa
tudi
kozmetičnih
pripravkov.
Propolis
uporabljamo
pri
zobobolu,
paradontozi,
ustni
higieni,
bolečinah
v
grlu,
pri
težavah
s
kožo
-
rane,
ureznine,
opekline.
Matični
mleček
je
izloček
faringealnih
žlez
mladih
čebel
delavk,
je
pridelek
iz
čebeljega
panja,
ki
ga
ne
uživamo
zaradi
njegovih
energijskih
vrednosti
ali
zadovoljstva,
temveč
z
njim
dopolnjujemo
manjkajoče
snovi
v
našem
telesu.
Pridobivanje
matičnega
mlečka
je
počasno
in
zahtevno.
Matični
mleček
lahko
shranjujemo
v
mešanici
z
medom,
cvetnim
prahom
in
propolisom
ali
v
hladilniku.
ČEBELJI VOSEK
ČEBELJI STRUP
Čebelji
vosek
izločajo
6-12
dni
stare
čebele
delavke
iz
voskovnih
žlez
na
trebušni
strani
štirih
zadkovih
obročev
in
sicer
v
obliki
belih
luskic.
Čebele
vosek
potrebujejo
za
izgradnjo
satja,
kjer
se
polegajo
mlade
čebele
ter
se
shranjuje
cvetni
prah
in
med,
katerega
pokrivajo
z
voščenimi pokrovčki.
Uporaba
voska
je
zelo
razširjena
tako
v
medicini
kot
tudi
v
kozmetiki.
Vsebuje
vitamin,
A
zato
je
nepogrešljiv
pri
izdelavi
krem.
Uporablja
se
tudi
za
izdelovanje
sveč, figur in okraskov.
Čebelji
strup
je
zelo
pomemben
pri
apiterapiji
in
zdravljenju
s
čebeljimi
pridelki.
Uporabljamo
ga
v
posušeni
obliki
v
ampulah
ali
izkoriščamo
direktno
čebelji
pik.
Razne
raziskave
so
pokazale,
da
imajo
čebelarji
v
povprečju
manj
revme
kot
ostali ljudje.
MEDICA
Medica
je
proizvod
alkoholnega
vrenja
v
vodi
raztopljenega
medu.
Vsebuje
9-15%
alkohola
ter
do
180g
nepovretega
sladkorja
(medu).
Medico
pijemo
ohlajeno
na
8~10°C
kot
aperitiv
ali
kot
desertno
pijačo
v
družbi
najboljših
prijateljev.
Vemo,
da
je
bila
medica
pijača
naših
prednikov,
zato
jo
vsekakor
velja
pokusiti.
V
njej
boste
odkrili
oplemeniteno
bogastvo
kočevskih medov.
MEDENO ŽGANJE
Medeno
žganje
je
destilat
prvovrstne
medice z alkoholno stopnjo od 35~50%.
Barva
je
prozorna,
okus
pa
tipičen
za
medeno žganje po zeliščih, brinju, medu.
MEDENI LIKER
Medeni
liker
je
pijača,
narejena
iz
kočevskega
sadnega
žganja
ali
medenega
žganja,
ki
mu
dodamo
prvovrsten
kočevski
med
in
vsebuje
najmanj
16%
alkohola,
najpogosteje
pa
približno 25% alkohola.
Le
z
uporabo
kakovostnega
žganja
in
vrhunskih
medov
dobimo
kakovosten
medeni
liker
z
najrazličnejšimi
medenimi
aromami
bolj
ali
manj
sladkega
okusa,
zato je lahko tako čudovit aperitiv.
Kočevski čebelarji občasno izdelujejo tudi
druge medene pijače z raznimi dodatki, kot
so zelišča, sadje, smrekovi vršički,
npr. medeno pivo ter druge medene
brezalkoholne napitke.