Page 1 - Članek 2
P. 1
NARAVA ‒ ZDRAVJE
1
Kateri med je najboljši 3 vrste medu, ki jih pridelujem, za razliko
od Italijanov, ki prisegajo pretežno na
svetle vrste, in Nemcev ter Avstrijcev,
ki so jim ljubše temne vrste in so zanje
pripravljeni plačati skoraj dvojno
To je vprašanje, ki mi Povprečni potrošnik pozna samo dve lipovec, kostanjevec, repičin med, smre- ceno. V času prehladov in obolenj
ga pogosto postavljajo vrsti medu: cvetličnega in gozdnega. kovec in hojevec. Praviloma so cvetlični dihalnih organov pa vendarle najraje
medovi svetlejše barve od maninih,
posežem po lipovem medu. Pred dob-
Bolj pravilno bi jih bilo razvrstiti glede
moji odjemalci čebeljih na njihovo izvorno surovino in jih vendar jih med seboj najlaže ločimo po rim desetletjem je skupina slovenskih
pridelkov. In me spravijo deliti na nektarne in manine. Nektar vonju in okusu. Osnovna sestavina vsa- znanstvenikov raziskovala njihovo
baktericidnost in ugotovila, da tri vrste
kega medu sta dva enostavna sladkorja:
ali medičino nabirajo čebele v nektari-
v zadrego, saj nanj ni jih ali medovnikih cvetnic, ki so lahko glukoza ali grozdni sladkor in fruktoza – lipov, kostanjev in med oljne ogrš
lahko na kratko odgovoriti. enoletne rastline in trajnice, lahko pa ali sadni sladkor, mešanico obeh pa čice – bolj kakor ostale preprečujejo
Poskusil pa bom to nekoliko so tudi grmovnice in drevesa. Mano pa imenujemo invertni sladkor. Med lahko razvoj nekaterih aerobnih in anaerob-
nabirajo praviloma na listih ali iglicah
nih bakterij, ki so najpogosteje prve v
vsebuje tudi do 5 % trsnega sladkorja
bolj natančno razložiti v gozdnih dreves, kot so smreka, jelka ali ali saharoze. Zanimivo je, da je tega ranah in druge v zobnih oblogah. Te tri
naslednjih vrsticah. hoja in hrast ter druga. Lipa in javor, ki sladkorja razmeroma malo v cvetličnih vrste medu so se v nekaterih primerih
pokazale celo bolj učinkovite kakor
medovih, mnogokrat v komaj zaznav-
sta sicer žužkocvetki, nudita čebelam
pretežno medičino, nekatera leta pa nih količinah, veliko več pa v maninih, slavni medicinski med manuka iz Nove
2 tudi mano. Ta nastaja v telesih ušic in včasih celo do 15 %. Na splošno velja, da Zelandije. In zakaj sem se odločil ravno
kaparjev in je za razliko od medičine je lahko v cvetličnih medovih trsnega
živalskega izvora. sladkorja največ do 5 % in v maninih
do 10 %. Če so te vrednosti prekoračene, 1 Cvetoča srebrna lipa pred našim čebelnjakom
Mešani in sortni kar ugotavljajo v laboratorijih, pogosto v Šempasu
Medove delimo še na mešane in sortne. posumimo, da gre za potvorbo. 2 Svetli med na desni je izključno iz cvetov lipe,
Za prve pove že ime, da so jih pridelale v sredini je tudi lipov, vendar s precejšnjim
čebele na različnih rastlinah, sortne pa Lipov v času dihalnih obolenj deležem lipove mane, na skrajni levi pa je
pretežno na eni sami. V Sloveniji so naj- Svojim odjemalcem čebeljih pridelkov kostanjev med.
pomembnejši sortni medovi akacijevec, pogosto govorim, da rad uživam vse 3 Čebela nabira mano na listu lipe.
48 MOJ MALI SVET 04/21 MOJ MALI SVET 04/21 49